Bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde vücudunuzu hamilelik dönemine hazırlamak, hem bebeğin hem de anne adayının bu süreci daha iyi bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur. Hamilelikte beslenme programı anne adayının ve bebeğin gereksinimlerini karşılamalıdır. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı ihtiyaç duyulan vitamin, mineral, protein, karbonhidrat yağ gibi bileşenlerin büyük bir çoğunluğunu karşılayacaktır. Hamileyken ya da hamilelik öncesi folik asit kullanımı bebeklerin için önemlidir(1)(2). Peki, “Folik asit nedir?” ve “Folik asit neden kullanılır?”. Sorularınızın cevabı için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Folik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?
Folik asit, B kompleks vitaminleri arasında yer alan B9 vitamininin folatın sentetik formudur. Peki, folik asit ne işe yarar? Takviye folik asit alımı anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi fetüsün gelişiminde noral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. Hamilelik dönemindeki faydalı etki için, gebelikten en az 1 ay öncesi ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 μg folik asit alınmalıdır. Noral tüp kusurlarının çoklu risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir. Dengeli ve çeşitli beslenme ile sağlık yaşam önemlidir.
Beslenme programınıza aşağıdaki folat içeriği yüksek gıdaları ekleyerek diyetinizi zenginleştirebilirsiniz:
- Ispanak, marul, maydanoz, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası gibi koyu yeşil sebzeler ve şalgam
- Kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller
- Yer fıstığı, ay çekirdeği
- Taze meyveler
- Buğday, yulaf, çavdar gibi tam tahıllar
- Karaciğer
- Deniz ürünleri
- Yumurta
Ek olarak takviye desteği alınabilir(3) .
Hamilelikte Folik Asitin Önemi
Folik asit; genel vücut sağlığının korunması, normal büyüme ve gelişimin gerçekleşebilmesi için hayat boyu tüketilmesi gereken bir vitamindir(4) . Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. Hamilelik dönemindeki faydalı etki için, gebelikten en az 1 ay öncesi ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 μg folik asit alınmalıdır. Nöral tüp kusurlarının çoklu risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir(3)(4).
Folik Asit Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?
Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. Hamilelik dönemindeki faydalı etki için, gebelikten en az 1 ay öncesi ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 μg folik asit alınmalıdır. Nöral tüp kusurlarının çoklu risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir(5).
CH-20240126-41
Kullanılan Kaynaklar
- https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/ Son Erişim Tarihi: 15.10.2022
- https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/why-take-folic-acid-pregnant-spina-bifida Son Erişim Tarihi: 15.10.2022
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853 Son Erişim Tarihi: 15.10.2022
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/ Son Erişim Tarihi: 15.10.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/ Son Erişim Tarihi: 15.10.2022